vrijdag 29 november 2013

les van 26 november

In les 5 hebben ik weer heel wat bijgeleerd. We hebben het gehad over breder evalueren. Wat is dat nu dat breder evalueren? Read and learn!

Persoonlijk had ik nooit gedacht dat het evalueren van kinderen zoveel inhield. Het is de bedoeling dat je leerlingen niet enkel evalueert op hun kennis maar ook op hun vaardigheden en attitudes want naar school gaan is meer dan kennis alleen. Een evaluatie moet ook een leermoment zijn. Je moet er echt je tijd insteken en met elke leerlingen bespreken wat hun fouten waren. Maar een evaluatie is niet enkel goed voor de leerlingen. Het is een reflectie voor de leerkracht. Als een kind iets niet kan, ligt er misschien ook ergens een fout bij jou als leerkracht. Via die evaluatie kan je zien waar je als leerkracht meer aandacht aan moet besteden.
Wat je zeker niet mag vergeten is dat al je leerlingen talenten hebben. Rapporteer deze ook aan ouders, zeker bij zwakke leerlingen. Via deze talenten kan je verder bouwen aan dingen die ze nog niet zo goed kunnen. Zo krijgt een kind geen negatief gevoel. 

Er komt dus veel meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht. Het wordt me meer en meer duidelijk dat 'leerkracht zijn' meer inhoud dan van 9 tot 4 voor de klas staan en gedaan. Het is veel meer dan dat en je werk is nooit af, zelfs als dat wil zeggen verbeteren om 11 uur 's avonds. Je moet er dus zeker gepassioneerd mee bezig zijn anders hou je het niet vol.


Naar de zee!



In oktober was het weer zover, we hadden een klasuitstap. Dit jaar was het een driedaagse naar de zee. We hebben een aantal zeer leerrijke en interessante dingen bezocht. 

Op dag 1 zaten we helemaal in het thema tweede oorlog. We hebben de ijzertoren bezocht en
zijn langs geweest op een Duitse begraafplaats. De uitleg op de Duitse begraafplaats was heel leerrijk maar de gids van de ijzertoren heeft mij toch minder overtuigd. We moesten de hele tijd naar zijn verhaal luisteren en hebben bijna niets van de ijzertoren gezien. Deze activiteiten pasten zeer goed bij de bestaansdimensie mens en tijd.
Bij een uitstap naar de zee hoort natuurlijk ook plezier op het strand. Elk groepje moest van kosteloos materiaal een vlieger proberen te maken. Heel leuk voor ons maar zeker ook een aanrader om met kinderen te doen. En mens en techniek past helemaal binnen de visie van W.O.


Op dag 2 hebben we 3 dingen bezocht. Het abdijmuseum, de windmolen en de nachtegaal. De windmolen en de nachtegaal vond ik zeer interessant. Dit kwam mede door de enorm gepassioneerde gidsen en het feit dat er zoveel te zien en te leren was. Het abdijmuseum daarentegen kon mij minder boeien. We moesten veel te lang luisteren naar de uitleg over de kerk buiten het museum en dan werden we zonder verdere uitleg losgelaten  op het museum. Mede hierdoor heb ik niet veel van het abdijmuseum onthouden. Maar ook hier konden we de link maken naar W.O. We zijn namelijk verschillende bestaansdimensie tegengekomen: mens en natuur, mens en techniek, mens en tijd,…


Op dag 3 stonden er drie activiteiten op de planning. Aangezien we geen tijd hadden om alle activiteiten te doen werden we opgesplitst. Ik ben naar het visserijmuseum geweest. Persoonlijk vond ik dit zeer leuk voor kinderen. Je hebt er wat van alles: geschiedenis, nagemaakte decors en wat kinderen zeker leuk zullen vinden, is de verzameling vissen die zich op de benedenverdieping van het museum bevinden. Zelf vond ik vooral het visnetje maken heel leuk en ik denk dat de meeste kinderen dit ook wel leuk zullen vinden. Jammer genoeg konden we deze ervaringen niet meer gebruiken voor in onze excursiebundel. We moesten die namelijk de vorige avond afmaken omdat er op dag drie geen tijd meer voor was.


We kunnen dus wel stellen dat het een super toffe driedaagse was. Zeker omdat onze groep zo sterk aan elkaar hangt!

donderdag 21 november 2013

les van 23 oktober

Vandaag hadden tijd om aan onze techniekhoek over het toilet te werken. Het is echt ongelooflijk wat er allemaal over te vinden is.

Zo bestaat er bijvoorbeeld een toiletmuseum. Hier vind je toiletten in alle soorten en maten en in elk thema denkbaar.
Ik heb ook geleerd dat toiletten in China totaal anders zijn dan die van ons. Ze zijn op een moderne manier verwerkt in het straatbeeld en zijn hypermodern.
Ook zijn er heel veel weetjes te vinden over het toilet. Wist je bijvoorbeeld dat het in de Schotse hooglanden strafbaar is als je iemand niet in je huis naar het toilet laat gaan. Dus als je daar op vakantie bent, kun je, als je nodig moet, gewoon bij het eerste beste huis aanbellen.
In Singapore kun je een hoge boete krijgen als je de toilet niet door spoelt. Even checken dus, voordat je de toilet verlaat.

Natuurlijk is het heel leuk om al deze weetjes te lezen maar er moest nog een techniekhoek gemaakt worden. We zijn zoals altijd eerst begonnen met een brainstorm. Uiteindelijk bleek dat iedereen enorm veel ideeën had. Het onderwerp "het toilet" bleek een ruimer begrip te zijn dan gedacht.
Vervolgens hebben we uit die brainstorm 4 onderwerpen gehaald om in onze hoek te verwerken. Iedereen kreeg een taak  en we gingen hard aan het werk om de ideeën uit te werken. Geloof het of niet maar deze les was veel productiever dan gedacht.

Ik hoop dat het de volgende les ook zo vlot gaat. Ik hou jullie op de hoogte !

les van 3 oktober

Het is weer al even geleden dat ik een bericht heb geplaatst. Ik hou alles wat ik geleerd heb tijdens de lessen W.O. bij in en een schriftje maar soms vergeet ik het ook online te zetten.

Tijdens de les van 3 oktober heb ik heel wat bijgeleerd over techniek.

Wist je bijvoorbeeld dat het luik techniek pas sinds 1998 in het leerplan vermeld wordt?
Blijkbaar is er ook een groot tekort aan technische geletterdheid in onze maatschappij. Hierdoor kiezen jongeren minder snel een richting die te maken heeft met techniek. Ik was mij hier niet zo van bewust aangezien ik redelijk veel mensen ken die een technische richting volgen. Maar het is dus de taak van de leerkrachten, van ons, om hier verandering in te brengen. Wij moeten de interesse voor techniek bij kinderen opwekken en dat gebeurt tot nu toe veel te weinig. Deze les heeft mij toch wel gemotiveerd om hier verandering in te brengen.

Een les techniek maken, gebeurt ook niet in 1,2,3. We moeten er immers voor zorgen dat ze techniek niet enkel begrijpen maar ook leren hanteren. En dat is minder makkelijk dan het lijkt. Ze moeten zowel  het technisch proces,  de technische systemen als de hulpmiddelen en de keuze die ze hebben  kunnen begrijpen, hanteren en duiden. En het is onze taak om hen hierbij te helpen. 
Er komt dus veel meer bij kijken dan ik in eerste instantie dacht. Maar als het ervoor zorgt dat kinderen meer geïnteresseerd raken in techniek, is het zeker de moeite waard.

Op het einde van de les hebben we een opdracht gekregen. We moeten een techniekhoek maken over het toilet. Over het toilet? Inderdaad over het toilet. In het begin dacht ik er ook het mijne van maar na deze les ben ik ervan overtuigd dat je over ALLES een les kan maken die interessant kan zijn.

Tijdens de volgende les, krijgen we tijd om aan onze opdracht te werken. Ik ben echt gemotiveerd om er aan te beginnen. We gebruiken het immers elke dag, maar ik heb er nog nooit les over gehad. Ik ben eens benieuwd wat er allemaal uit de bus gaat komen. Ik hou jullie op de hoogte.

zaterdag 5 oktober 2013

Mijn swot-analyse

Als leerkracht in wording is het best handig om een beter beeld van jezelf te krijgen, zodat je tijdens je stage weet waar je zeker op moet letten. De SWOT-analyse is hiervoor een goed hulpmiddel.
Je krijgt hier een mooi overzicht over je:
S = strenghts (sterktes)
W = weaknesses (zwaktes
O = opportunities (kansen)
T = threats (bedreigingen)
 
De kansen en bedreigingen laat ik nog even open omdat deze pas ingevuld kunnen worden na mijn eerste bezoek aan de nieuwe stageschool. Mijn SWOT-analyse zal ik in de loop van het jaar dus regelmatig bijwerken. Je leert namelijk voortdurend nieuwe dingen over jezelf en ook nieuwe kansen en bedreigingen zijn nooit veraf.
 
 
 


woensdag 25 september 2013

het educatief aanbod van wereldoriëntatie

Tijdens de 2de les van wereldoriëntatie kregen we de opdracht om eens door het enorme educatief aanbod voor het basisonderwijs te snuisteren. Samen met Joëlle, Hanne en Viviane ging ik op zoek naar iets dat ons allemaal interesseerde.
Zo kwamen we terecht op de site van het WWF. Het WWF biedt tal van interessante pakketten aan en ons oog viel uiteindelijk op "De beestige klas 2013". Met dit pakket willen ze kinderen kennis laten maken met de ongelooflijk rijke natuur en de dieren van het Virunga Nationaal Park gelegen in Congo. Het is weer eens wat anders dan de Zoo van Antwerpen.

Het pakket omvat:
- een aantal leuke posters.
- fiches waarbij de kinderen de bewoners van het Virungapark op
  een actieve manier leren kennen: zich verstoppen als een
  okapi, het snelheidsrecord van het nijlpaard breken,...
- informatie over het Afrikaanse regenwoud en het Virungapark
- tips om met de klas rond dit thema te werken.
- een deelname aan de fotowetstrijd in het thema van Virunga.
  Leuk extraatje: de deelnemers maken kans op de titel van "De  
  beestigste klas van 2013" en op een beestige klasuitstap.
- voor het 4de, 5de en 6de leerjaar bestaat een uitbreidend
  pakket: "Virunga in actie: een conreet
  duurzaamheidsvraagstuk". 
 

Dit thema past ook perfect binnen de visie van Wereldoriëntatie.
Het pakket sluit zeker aan bij de leefwereld van kinderen. Veel kinderen zijn in meer of mindere mate geïnteresseerd in dieren.
En ook de multiperspectiviteit is aanwezig. Er komen namelijk verschillende bestaansdimensies aan bod, zoals mens & het muzische, mens & ruimte en natuurlijk mens & natuur.
Er is ruimte voor leerlingeninitiatief. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld onderling bepalen hoe de foto voor de fotowedstrijd er moet uitzien of over welke dieren ze graag iets meer willen leren.
En last but not least, het pakket kan voor alle leeftijden. Er is ook sprake van een uitbreiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar. Je kan er dus een zekere leerlijn in ontdekken.


Hoe heb ik deze opdracht nu ervaren?

Wel, ik wist natuurlijk dat veel organisaties educatieve pakketten aanbieden maar de keuze is zo eindeloos dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Als je google gebruikt, kom je werkelijk van alles tegen. Zowel kwalitatieve als minder kwalitatieve pakketten. Het is dus zeker nodig om alles met een kritische blik te bekijken.

Ik heb ook geleerd dat het soms beter is om op bepaalde betrouwbare sites te kijken of ze educaties aanbieden die binnen je thema passen, in plaats van lukraak te beginnen zoeken op google. Zo kwamen wij dus terecht op de site van het WWF.

Ik ben al van kinds af heel geïnteresseerd in dieren, al was ik vroeger minder kieskeurig en behoorden spinnen en insecten ook tot mijn interessegebied. Dieren blijven echter een onderwerp waar ik vol enthousiasme les over kan geven.
Ik mag toch wel zeggen dat ik redelijk wat voorkennis heb, wat dieren betreft, maar ik zou deze toch nog graag verder uitbreiden. Vandaar dat ik dit programma niet enkel interessant en leerrijk vind voor de leerlingen, maar ook voor mezelf, want ook als leerkracht raak je nooit uitgeleerd!