Tijdens de 2de les van wereldoriëntatie kregen we de opdracht om eens door het enorme educatief aanbod voor het basisonderwijs te snuisteren. Samen met Joëlle, Hanne en Viviane ging ik op zoek naar iets dat ons allemaal interesseerde.
Zo kwamen we terecht op de site van het WWF. Het WWF biedt tal van interessante pakketten aan en ons oog viel uiteindelijk op "De beestige klas 2013". Met dit pakket willen ze kinderen kennis laten maken met de ongelooflijk rijke natuur en de dieren van het Virunga Nationaal Park gelegen in Congo. Het is weer eens wat anders dan de Zoo van Antwerpen.
Het pakket omvat:
- een aantal leuke posters.
- fiches waarbij de kinderen de bewoners van het Virungapark op
een actieve manier leren kennen: zich verstoppen als een
okapi, het snelheidsrecord van het nijlpaard breken,...
- informatie over het Afrikaanse regenwoud en het Virungapark
- tips om met de klas rond dit thema te werken.
- een deelname aan de fotowetstrijd in het thema van Virunga.
Leuk extraatje: de deelnemers maken kans op de titel van "De
beestigste klas van 2013" en op een beestige klasuitstap.
- voor het 4de, 5de en 6de leerjaar bestaat een uitbreidend
pakket: "Virunga in actie: een conreet
duurzaamheidsvraagstuk".
Dit thema past ook perfect binnen de visie van Wereldoriëntatie.
Het pakket sluit zeker aan bij de leefwereld van kinderen. Veel kinderen zijn in meer of mindere mate geïnteresseerd in dieren.
En ook de multiperspectiviteit is aanwezig. Er komen namelijk verschillende bestaansdimensies aan bod, zoals mens & het muzische, mens & ruimte en natuurlijk mens & natuur.
Er is ruimte voor leerlingeninitiatief. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld onderling bepalen hoe de foto voor de fotowedstrijd er moet uitzien of over welke dieren ze graag iets meer willen leren.
En last but not least, het pakket kan voor alle leeftijden. Er is ook sprake van een uitbreiding voor het 4de, 5de en 6de leerjaar. Je kan er dus een zekere leerlijn in ontdekken.
Hoe heb ik deze opdracht nu ervaren?
Wel, ik wist natuurlijk dat veel organisaties educatieve pakketten aanbieden maar de keuze is zo eindeloos dat je soms door het bos de bomen niet meer ziet. Als je google gebruikt, kom je werkelijk van alles tegen. Zowel kwalitatieve als minder kwalitatieve pakketten. Het is dus zeker nodig om alles met een kritische blik te bekijken.
Ik heb ook geleerd dat het soms beter is om op bepaalde betrouwbare sites te kijken of ze educaties aanbieden die binnen je thema passen, in plaats van lukraak te beginnen zoeken op google. Zo kwamen wij dus terecht op de site van het WWF.
Ik ben al van kinds af heel geïnteresseerd in dieren, al was ik vroeger minder kieskeurig en behoorden spinnen en insecten ook tot mijn interessegebied. Dieren blijven echter een onderwerp waar ik vol enthousiasme les over kan geven.
Ik mag toch wel zeggen dat ik redelijk wat voorkennis heb, wat dieren betreft, maar ik zou deze toch nog graag verder uitbreiden. Vandaar dat ik dit programma niet enkel interessant en leerrijk vind voor de leerlingen, maar ook voor mezelf, want ook als leerkracht raak je nooit uitgeleerd!